O serie de medicamente pentru HIV și hepatita B ar putea fi refolosite pentru a preveni diabetul de tip 2.
Cercetătorii de la Universitatea Virginia, SUA, au descoperit că pacienții care au folosit medicamentele împotriva HIV și hepatitei B prezentau un risc cu 33% mai mic de a dezvolta diabet. Oamenii de știință spun că reducerea riscului poate fi explicat prin modul în care medicamentele funcționează și au observat că unul dintre medicamente, lamivudina, a îmbunătățit semnificativ sensibilitatea la insulină în probele de celule umane și în cazul șoarecilor cu diabet, notează Medicalxpress.
„Faptul că efectul protector împotriva dezvoltării diabetului a fost reprodus în mai multe de studii ale mai multor instituții sporește încrederea în rezultate”, a declarat cercetătorul Jayakrishna Ambati, MD, de la Universitatea din Virginia.
Aproape 500 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, în principal diabet de tip 2, și autoritățile se așteaptă că acest număr să crească în următorii ani. Această creștere poate pune pe sistemele medicale, deoarece diabetul este asociat cu multe afecțiuni medicale cronice, inclusiv boli de inimă, ateroscleroză, leziuni ale nervilor, pierderea vederii și afectarea vindecării rănilor.
Pentru a determina dacă medicamentele cunoscute sub numele de inhibitori ai nucleozidelor de transcriptază inversă (INRT) ar putea ajuta, Ambati și colegii săi din mai multe instituții au analizat cinci baze de date care cuprind un grup divers de 128.861 de pacienți cu HIV-1 sau hepatită B. Oamenii de știință au descoperit că pacienții care iau INRT aveau mai mult de 30% mai puține șanse de a dezvolta diabet. Pe baza analizei lor, cercetătorii prezic că există șanse de 95% ca medicamentele să reducă riscul de diabet cu 29% într-un studiu clinic.
Cercetătorii au examinat efectul lamivudinei și al altor două medicamente asupra mostrelor de celule umane. Toate cele trei s-au dovedit benefice, determinând oamenii de știință să concluzioneze că această clasă de medicamente poate fi utilă în prevenirea diabetului. Studiul a identificat o legătură între diabet și dereglarea inflammasomului, legată anterior atât de boala Alzheimer, cât și de problemele de degenerare maculară.
Studiul a fost publicat în Nature Communications.
Alarmant! Multe dintre medicamentele prescrise de medici sunt testate insuficient
21 de medicamente existente ar putea trata COVID-19 prin blocarea virusului – studiu
Acizii graşi pot fi folosiţi pentru ”transportul” mai eficient al medicamentelor pentru diabet